
Een lift is een handige en essentiële voorziening, maar vereist regelmatig onderhoud om veilig te blijven functioneren. Op deze pagina leest u welke controles en werkzaamheden periodiek nodig zijn om uw lift in optimale staat te houden.
Levensduur en onderhoud
De technische levensduur van een lift ligt tussen de 15 en 25 jaar. Daarna kan renovatie nodig zijn. Een onderhoudscontract is essentieel voor jaarlijks onderhoud en controle.
De kosten van een lift hangen af van verschillende factoren, zoals:
- Het type lift (personenlift, rolstoeltoegankelijk, etc.).
- De plaatsing, bijvoorbeeld een huislift in een trapgat.
- De opvoerhoogte en het aantal verdiepingen.
- Extra opties en maatwerk.
Voor woningen wordt vaak een eenvoudigere en goedkopere huislift gebruikt. De huislift prijs is lager omdat een liftschacht of dakopbouw meestal niet nodig is.
Betaalbare optie: een platformlift
Een platformlift is een voordeliger alternatief voor een reguliere lift en geschikt voor binnen- en buitengebruik. U vindt ze vaak in appartementen, sportgebouwen en winkels. De plateaulift prijzen zijn lager omdat deze liften geen cabine hebben en een lagere snelheid hanteren. De verwachte levensduur is ongeveer 10 tot 15 jaar.
Exploitatiekosten van een appartementenlift
De jaarlijkse kosten voor onderhoud, energie en controles vormen de exploitatiekosten van een lift. Afhankelijk van de kwaliteit van de lift gaat deze 15 tot 25 jaar mee. Tijdens die periode moeten onderdelen zoals staalkabels en de frequentieregelaar worden vervangen, en kan revisie van de liftdeur-aandrijving nodig zijn.
Bij een traplift zijn deze kosten lager, maar ook voor een traplift is onderhoud vereist.
Onderhoudscontracten voor een lift
Een onderhoudscontract is verplicht voor periodieke inspecties. Er zijn drie soorten contracten:
- Normaal onderhoud: Jaarlijkse inspecties en kleine reparaties. Kosten: circa €1.000 per jaar.
- Uitgebreid onderhoud (all-in): Inclusief storingsdienst en keuringen.
- Prestatie onderhoud: Een contract waarbij het onderhoudsbedrijf het risico draagt. Dit vraagt een hogere investering, maar bespaart op lange termijn kosten.
Een prestatiecontract is vooral interessant voor bedrijven met meerdere liften, omdat onderhoud in één regio tijd en geld bespaart.
Liftkeuring
Als lifteigenaar bent u wettelijk verplicht uw lift periodiek te laten keuren. Er zijn meerdere keuringsinstanties, maar let op: onnodige keuringen verhogen de kosten. Sommige bedrijven bieden collectieve keuringen aan, wat voordeliger kan zijn. De belangrijkste keuringsinstanties zijn: TÜV Nederland, Aboma, Chex, Vincotte en Liftinstituut, zie hun opleidings website
Renovatie of vervanging van een lift?
Na 15 tot 20 jaar is een lift vaak aan modernisering toe. Is reviseren of een nieuwe lift de beste keuze? Een modernisering kan voordeliger zijn, maar als de lift binnen enkele jaren weer vervangen moet worden, is dat zonde van de investering.
Oudere liften zijn vaak degelijk en kunnen goed worden hergebruikt. Bovendien gelden bij renovatie andere eisen dan bij een nieuwe lift, waardoor bouwkundige aanpassingen en extra kosten vaak niet nodig zijn.
Hopelijk heeft u nu een beter beeld van de kosten en aandachtspunten bij het onderhouden en vernieuwen van een lift.
Wil u precies weten wat voor Huislift aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Huislift specialisten in uw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heeft u de prijzen al in huis zodat u eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heeft u de Huislift specialist gevonden die uw project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doet u bij ons volledig vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Huislift Offertes, Gratis!